Urheilijoille

Mitä ovat urheiluvammat?

Urheiluvammat ovat vammoja, jotka tapahtuvan yleensä urheillessa tai harrasteliikunnassa. Vammat voivat olla äkkillisiä tai rasitusvammoja. Äkillinen vamma syntyy, kun kehon rakenne (esimerkiksi nivelside) ei kestä siihen kohdistuvaa kuormitusta Rasitusvammojen riski kasvaa kun harjoitusohjelma koostuu liian samankaltaisista harjoitteista. Seitsemän yleisintä urheiluvammaa ovat:

​- nilkan nyrjähdys
- nivusen/hamstringin revähdys
- penikkatauti
- polven ACL repeämä
- ​juoksijanpolvi
- tenniskyynärpää

Vammojen ehkäisyn elementit

Keho on juuri niin vahva, kuin sen heikoin lenkki. Aloitamme toiminnallisuuden tehostamista tekemällä lihastasapainokartoituksen ja ryhtianalyysin. ​Kartoituksen jälkeen voimme antaa yksilölliset ohjeet:

lisätään liikkuvuutta siellä, missä sitä tarvitaan
vahvistetaan niitä alueita, jotka sitä tarvitsevat
herätetään hermostoa oikealla tavalla
yhdistetään toiminnallista harjoittelua yleistreeneihin
muistutetaan kehonhuollosta

Urheiluvammojen hoito ja kuntoutus

Mikäli kysessä on rasitusvamma, voidaan hoito toteuttaa samalla tavalla kuin tuki- ja liikuntaeliistön ongelmien kanssa. Mikäli kysessä on äkillinen vamma, räätälöidään aina kuntoutuksen hoitosuunnitelma yksilöllisesti ja se toteutetaan yhdessä asiakkaan kanssa. Hoito-ohjelmalla teemme oikeita asioita oikeaan aikaan. Kuntouttavat harjoitteet ovat juuri oikealla tavalla vamma-aluetta kuormittavia ja terveelle keholle haastavia. Noudattamalla ohjeita, asiakkaan suorityskyky nousee entistä paremmaksi.